Intiassa jumaloidaan lapsia. Se on ollut todella yllättävää miten paljon huomiota meidän pikkuisemme on saanut. Kun on tottunut suomalaiseen melko niukkaan asenteeseen suhteessa lapsiin. Suomessa tuntuu, että lasten olisi paras olla mahdollisimman näkymättömiä. Toisaalta Suomessa lapset saavat leikkiä monta vuotta. Täällä aletaan 2-vuotiaille opettamaan aakkosia, värejä, viikonpäiviä, kuukausia, numeroita. Lapset istuvat puoliympyrässä hiirenhiljaa ja toistelevat opettajan perässä näitä litanioita.  

Jo pienen pienet vauvat opetetaan kättelemään. Kun kuljin kadulla pienen ehkä muutaman kuukauden ikäisen vauvamme kanssa ja samanlainen pieni tuli vastaan, piti vauvojen tervehtiä toisiaan ja kätellä, shake hands. Vanhempien avustuksella vauvojen kädet laitettiin  vastakkain ja tervehdittiin. Edelleen tervehtiminen jatkuu. Isakia tullaan puristamaan poskista ja pyytämään tervehtimään. Tällä hetkellä poikamme vaan boikotoi kädestä tervehtimistä ja vetää kätensä selän taakse kun joku tulee ehdottamaan shake hands. Mutta sitten jossain vaiheessa tapa muuttuu. Aikuisten naisten ja miesten ei ole soveliasta kätellä, siis koskea tuntematonta vastakkaisen sukupuolen edustajaa käteen. Minusta tässä on jotain mystistä kun jo vauvoille opetetaan tätä tapaa, mutta sitten jossain vaiheessa siitä tuleekin tabu ja niin ei ehdottomasti ole soveliasta tehdä.
Tyttöjä kasvatetaan kovin suojelevasti, johon ehkä saattaa olla täällä aihettakin. Mutta olen ollut jopa hiukan järkyttynyt kun olen seurannut isompien murrosikää aloittelevien lastemme elämää ja kaverisuhteita. Tytöille opetetaan, ehkä sanattomasti, että pojat ovat dirty, heidän kanssaan ei tule jutella ja on paras pysyä kaukana. No, kieltämättä intialaisten nuorten miesten käyttäytymistä voi pitää häirintänä, jos yleistää asioita. Mutta varmasti on fiksustikin käyttäytyviä.  
Tyttöjen on tärkeää säilyttää maineensa. Tulevaa avioliittoa varten? En tiedä. En osaa sanoa mikä osa avioliitoista on järjestettyjä, mutta ilmeisesti aika suuri osa. Kuulostaa pahalta, mutta ei ehkä ole ihan niin paha miltä kuulostaa. Yleensä kyse ei ole nuoren alaikäisen tytön naittamista vanhalle ukolle. Nämä ovat vain räikeitä kärjistyksiä. Viikonlopun sanomalehti on kuitenkin täynnä ilmoituksia, joissa haetaan morsianta tai sulhasta.
Lapseni olivat yhtenä viikonloppuna menossa katsomaan keskellä päivää jotain elokuvaa. Tyttäreni kysyi, jos hänen kaverinsa pääsisi heidän kanssaan. Asiasta soiteltiin puoleen ja toiseen, ja lopulta ystävä ei saanut lupaa tulla. Seuraavalla viikolla koulussa kävi ilmi miksi lupaa ei ollut hellinnyt. Koska, joku perheen tuttu olisi saattanut nähdä heidän tyttärensä meidän lastemme kanssa ilman vanhemman läsnäoloa. Tyttäreni kaverin maine olisi saattanut kärsiä, että hänet nähdään vieraan pojan seurassa. Poikamme on 14, tyttäremme pian 13 samoin kuin hänen kaverinsa. Tämä tapahtui muutama kuukausi sitten. Elokuvateatteri sijaitsee uuden kauppakeskuksen ylimmässä kerroksessa ja he olivat keskellä päivää menossa elokuviin.
Tyttäreni kaverin elämää säädellään hyvin paljon. Äiti valitsee ja ostaa hänelle vaatteet, kertoo minkälaisia koruja hän saa käyttää jne. Esimerkiksi tyttäreni tuliaisiksi tuomia rengaskorviksia kaveri ei ole saanut käyttää ollenkaan. Korvikset olivat isohkot renkaat, ehkä viisi senttiä halkaisijaltaan mutta ohuet. Minulle ei tullut mieleenkään moinen. Tyttäreni kaveri on selkeästi vähän kateellinen tyttäreni näennäisestä vapaudesta. Tytär itse taas katsoo menettäneensä oman vapautensa kun muutimme tänne. Mikä on kyllä totta. Lapsemme menettivät paljon siitä vapaudesta ja itsenäisyydestä mitä heillä Suomessa asuessa jo oli. Toisaalta, missä muualla lapset voivat kasvaa niin vapaasti kuin Suomessa.