Viime viikolla juhlittiin. Tai siis intialaiset juhlivat kovasti. Me lähinnä ihmettelimme. Juhliminen kun oli kovin sotkuista iloittelua. Kuvasimme ja juoksimme karkuun innokkaimpia juhlijoita.

Juhla oli holi, joka on värien juhla. Lapsillakin oli koulusta kaksi päivää vapaata.

Värejä saattoi ostaa suoraan kadulta.

Juhla on kovin riehakas. Värejä heitellään itsen sekä muiden päälle, joko jauheena tai veteen sekoitettuna. Minua neuvottiin, että kannattaa pukea jotkut huonot vaatteet päälle ja sivellä ihoon ja hiuksiin öljyä, koska värit lähtevät huonosti pois pesemällä. Ongelmana on lehtien mukaan myös värien mahdollisesti sisältämät myrkylliset ainesosat. En ollut aivan vakuuttunut kuinka hauskaa tuollainen juhliminen on.

Muutama juhlija mopon päällä.

Holia juhlittiin viikolla ja vielä sunnuntaina juhlittiin rangpanchmia, joka lopettaa värijuhlan. Ja silloinkin vielä roiskittiin värejä. Ja kuten kuvasta näkyy, hauskaa riitti. Tunnelma oli riehakas ja meluisa.

Yksi nuori nainen selitti minulle, että värit kuvaavat Intian moniarvoisuutta ja kuinka ne sekoittuvat keskenään ja kaikki voivat elää sovussa ja rinnakkain omien arvojensa mukaan. Seuraava henkilö, jolta kysyin, ei ollut kuullutkaan tällaisesta selityksestä. Se siitä moniarvoisuudesta, selityksiäkin löytyy jokaiselle omansa.