Olemme nauttineet suuresti omista kylpyhuoneistamme. Siis kaikkien makuuhuoneiden yhteydessä on omat kylpyhuoneet. Pelkästään yhdessä kylpyhuoneessa on yleensä vähintään viisi vesipistettä. Vedentulon jokaiselle vesipisteelle voi säätää omasta hanastaan. Siten, että esimerkiksi lavuaarin hanasta ei tule vettä ollenkaan, jos kyseisen vesipisteen vedentulo on käännetty kiinni. Eli ensin täytyy kyseisen vesipisteen olla auki-asennossa, jotta sitä voi käyttää normaalisti. Muuten joutuu kääntämään kaksi hanaa auki ennen kuin saa pisaraakaan vettä. Ja jotta normaali veden käyttö on mahdollista, on kätevämpää, että vedentulot on käännetty auki valmiiksi käyttöä varten, sillä muuten menee hermot hanoja käännellessä. Auki- ja kiinni-suunnat kun eivät välttämättä ole loogisesti aina samoin päin, vaan saattavat vaihdella. Samoin kylmän ja kuuman veden puoli on monesti toisin päin kuin Suomessa, mutta ei kaikissa suihkuissamme. Vesipisteitä yhdessä kylpyhuoneessa on omansa wc-säiliön täytölle, pidee-hanalle, käsienpesualtaalle, suihkulle ja yksi matalalla oleva hana ehkä siivousveden ottamista varten. Reikiä seinissä ei ole siis yritetty millään tavoin minimoida.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Asiassa on tietenkin myös kääntöpuolensa. Koska kylpyhuoneita on niin monta, on kodissamme erittäin runsaasti myös vesipisteitä. Ja koska vesipisteitä on niin monta, lisääntyy mahdollisuus, että joku putken liittymä saattaa vuotaa. Tosin täällä putketkaan eivät vuoda loogisesti. Ensin ne saattavat olla aivan kunnossa, sitten yhtäkkiä jossain alkaa joku kohta tiputtaa vettä lattialle, ja sitten taas yhtäkkiä se saattaakin olla kunnossa.

 

Olimme tehneet vikalistan kohteista, joihin tarvittiin putkimiestä. Tai siis niistä kohteista, jotka olivat ilmaantuneet tässä pikkuhiljaa. Ensimmäisen kerran meillä oli putkimiespartio täällä jo ensimmäisellä viikolla. Heti kun pesukoneen asentaja oli käynyt ja pääsin pyykinpesupuuhiin. Ensimmäinen koneellinen pyykkiä ja pian pyykinpesutilan lattia lainehti. Lattian kallistus oli tietenkin vastakkaiseen nurkkaan kuin missä lattiakaivo sijaitsi. Ja yhtäkään lattialastaa emme vielä siinä vaiheessa omistaneet. Lattia saatiin siitä huolimatta kuivattua ja putkimies hälytettyä. Putkimiehet saapuivat seuraavana päivänä, kolmen miehen ryhmänä. Heistä tosin vain yksi taisi olla putkimies. Yksi hoiti päällysmiehen tehtäviä ja kolmas siivosi jälkiä, eli pyyhki rätillä märät jäljet. Ja siinä odottaessaan pyyhkäisi vähän muitakin paikkoja, sillä samalla rätillä, mm. muutaman ikkunalaudan ja käytävän pätkän.

 

Syynä pesutilan tulvimiseen oli ollut se, että pesukoneen poistovedelle tarkoitettu putki oli tukossa. Samalla sitten sain tilaisuuden valittaa muistakin kohteista, jotka olimme siihen mennessä havainneet. Esa oli ihmetellyt, miten on mahdollista, että korjattavia kohteita on niin paljon uudessa talossa, ja hänelle oli selitetty, että sen takia juuri, koska talo on uusi. Ei tulisi ensimmäisenä mieleen, mutta on tietenkin yksi mahdollinen selitys. Mutta korjauskohteita oli ilmaantunut lisää, kun vain olimme päässeet käyttämään koko asuntoamme.  

 

Muuttaessamme tänne, sekä ylä- että alakerrassamme tehtiin jonkinlaista remonttia. Ilmeisesti niistä johtuen, vedet saattoivat yllättäen olla poikki. Sähkökatkot tuntuvat mitättömältä vaivalta sen rinnalla, että myös vedet saattavat olla poikki. Tai sitten vesikatkot ovat olleet niin vähäisiä, ettei niihin ole vielä tottunut. Mutta koska asuntomme toinen pää on seuraavan rappukäytävän puolella, saattoi siellä tulla vettä, vaikka toisessa päässä olisi vedet poikki. Helpottaa asiaa, jos edes jossain on toimiva vesi. Myös etukäteinen tiedotus helpottaisi, mutta se olisi aivan liian suunnitelmallista onnistuakseen täällä.

 

Muutama viikko sitten yhtenä lauantaiaamuna ovemme takana oli pari työmiestä, jotka yrittivät selittää jotain, mistä en ymmärtänyt mitään, koska he eivät puhuneet englantia. Hieman neuvottomina lähtivät pois. Jonkun ajan päästä samat miehet palasivat alakerran uuden asukkaan kanssa. Uusi alakerran naapurimme, Dr. Pratil, selitti, että miehet ovat putkimiehiä ja tulisivat tarkastamaan onko vika meidän asuntomme putkissa kun heidän parvekkeelleen valuu vettä. Miehet katsoivat keittiömme putkia ja jonkun ajan päästä toinen heistä keikkui köyden kanssa keittiön ikkunamme takana. Suoraan sanoen en tiedä selvisikö ja korjaantuiko vika, ainakaan niitä putkimiehiä en ole ovemme takana enää nähnyt.

 

Se oma putkimiehemme sen sijaan kävi muutama viikko sitten korjaamassa uutta vikalistaamme. Tuntui jo ihan sympaattiselta ottaa vastaan tuttu putkimies. Hän jopa kommunikoi englanniksi muutaman sanan, mikä tuntui ihan luksukselta. Viat tulivat sillä erää korjattua. Tosin mielestäni löysin taas jo yhden uuden tiputtelevan liitoksen, mutta se jääköön odottamaan seuraavan listan muodostumista. Ja keittiön lavuaarissa ei enää tiskivesi pysy vaan vuotaa pois, kun viereiseen altaaseen lisättiin poistoputki pohjassa ammottavan aukon jatkeeksi. Keittiön vian hoidin toistaiseksi ostamalla uuden vadin tiskaamista varten, joka itse asiassa onkin oikeastaan parempi vaihtoehto. Nyt voi tiskata suorana seisten eikä tarvitse kumarrella altaan pohjalle.      

 

1133753.jpg

Paljasjalkainen putkimies työn touhussa keittiössämme.