Backwaters on omaleimainen osa Keralaa. Ja Keralan osavaltio siis sijaitsee eteläisessä Intiassa länsirannikolla. Mutta takaisin takavesiin, suomennos kyllä kuulostaa hassulta. En tiedä käytetäänkö sanaa suomeksi. Backwaters on jokien ja järvien verkosto Keralassa. Wikipedian mukaan siihen kuuluu 1500 km jokia ja kanavia. Osa on luonnonmuovaamia mutta osa kanavista ihmisen tekemiä. Jokiverkostoon tehdään runsaasti retkiä veneillä, joita kutsutaan nimellä houseboat. Retki voi kestää muutaman tunnin, päivän tai useammankin päivän, jolloin veneessä myös yövytään. Me teimme päivän retken.

Tervetuloa retkelle!

Veneessä oli kaksi ´soutajaa`, edessä ja takana. Venettä soudettiin pitkillä bambukepeillä työntäen pohjasta vauhtia. Vedet eivät siis olleet valtavan syviä, mutta leveimmissä paikoissa kyllä soudimme rannan tuntumassa. Meidän veneessämme oli noin kymmenkunta paikkaa. Tuolit olivat rottinkisia korituoleja, joilla oli oikein miellyttävä istua.

Käännyimme kapeaan kanavaan, joka kuulemma oli ihmisten tekemä. Mukana veneessä soutajien lisäksi oli opas. Kanava oli niin kapea, ettei siinä isommat veneet olisi mahtuneet ohittamaan toisiaan.

Niinpä kanavaan oli rakennettu leveämpiä ohituspaikkoja. Tämä nainen oli käynyt keräämässä veneellisen heinää karjalle syötäväksi.

Kepin nokassa istui kingfisher. Näimme useampia mutta eihän niitä niin helposti kuvaan ehdi saamaan. Googlauksen tuloksena tämä kingfisher-laji näyttäisi olevan white-throated. No, oikeasti en tiedä linnuista mitään.

Toisilla oli vähän kiireempi kuin meillä.

Ruokailua varten pysähdyimme erääseen saareen. Siellä meille tarjottiin ruoka banaaninlehtilautasilta. Päivän aikana pysähdyimme myös yhteen toiseen saareen kurkistamaan paikallista elämää.

Kuvassa oleva vesihyasintti kasvoi vesistöissä paksuina mattoina. Ihan hienon näköinen, mutta voisin kuvitella sen olevan myös ongelma koska tukkii kaikki paikat. Hotellimme ympärillä vedessä oli myös samaa kasvia. Laivojen ja lauttojen potkurit olivat vain möyhentäneet sen ei niin kivan näköiseksi mössöksi.

Palmumetsät olivat tosi hienoja. Luonnon rauha jotain upeaa. Vene kelli ihanasti vedessä kun se lipui verkkaisesti eteenpäin. Ilma oli lämmin, mutta veneessä kävi sopiva vilvoittava pieni tuuli. Veneessämme ei ollut moottoria, tai ainakaan sitä ei käytetty (soutajaraukat). Rauha, hiljaisuus, lämpö, pieni tuuli. Tunnelma oli aivan mahtava. Ainoa paikka, jossa Intiassa ollessani olen kokenut oikeaa hiljaisuutta. Ei mitään pörinää, pauketta, tööttäilyä ja hälinää. Eikä roskaa, tai sitten vesihyasintit kasvavat kohisten ja peittävät alleen kaiken roskan.

Täällä olisi voinut viettää aikaansa pidempäänkin. Jos aikoo Keralaan, on backwaters-retki aivan ehdoton kohde.