Aarteemme on saanut syntymätodistuksen ja siihen tarvittavat leimat ja nimmarit. Olemme hurjan ylpeitä mokomasta paperista. Tai oikeastaan kymmenestä sellaisesta. Niitä pyydettiin heti kerralla kymmenen kappaletta, etteivät lopu kesken. Kaikki alkuperäisin leimoin ja nimmarein täytetty. Eivät pääse virkamiehetkään ihan helpolla. Täällä kun ei aina oikeaksi todistettu kopio riitä vaan joutuu luovuttamaan sen alkuperäisen kappaleen. Sachienin idea oli pyytää syntymätodistuksia heti alkuun kymmenen kappaletta, itselle moinen tuskin olisi tullut mieleen. Mutta pikkuhiljaa käsityskykymme laajenee huomaamaan myös niitä toisenlaisia tapoja toimia.

 

1342616.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Lähetimme Suomen suurlähetystöön New Delhiin yhden syntymätodistuksista ja täytimme kaavakkeen ulkomailla syntyneestä Suomen kansalaisesta. Näin meidän pitäisi saada Isak Suomen väestörekisteriin, jotta voimme hakea hänelle passia. Valitettavasti Suomen Intian suurlähetystö on ottanut mallia intialaisesta byrokratiasta. Hieno syntymätodistus ei riitä heille, vaan he haluavat todistukseen vielä Intian ulkoministeriön vahvistuksen. Ihmettelemme vain mistä mahdamme sellaisen vahvistuksen saada koska tällä paikkakunnalla ei ole kuin paikallistason tai osavaltiotason viranomaisia. Mielenkiintoista myös sikäli, että täällä Nashikissa samassa sairaalassa tasan kolme viikkoa ennen Isakia syntyneellä ranskalaisella Axelilla on jo Ranskan passi, tai luultavasti EU-passi. Ranskan konsulaattiin rekisteröintiä varten kun kelpasi se samanlainen syntymätodistus mikä Isakillakin on. Tuntuu vain kovin työläältä jos meidän pitää lähteä Delhiin asti pelkän vahvistuksen saamiseksi.

 

Vaikka Suomessakin välimatkat tuntuvat joskus pitkiltä, niin ne eivät ole mitään verrattuna täällä matkustamiseen. Lyhyenkin matkan ajaminen vaatii suunnattomasti aikaa, koska teiden kunto on kehnohko ja jokaisella on omat liikennesäännöt, joita sovelletaan hyvin luovasti. Delhiin mennäksemme meidän pitäisi ensin ajaa noin neljän viiden tunnin matka Mumbaihin ja sieltä lentää Delhiin. Lisäksi lentäen matkustaminen vaatii aina x tuntia odottamista joka vaiheessa. Ei kuulosta kovin houkuttelevalta. Mutta ehkäpä tämäkin asia järjestyy kun aikamme ihmettelemme.