Sain Hipulta kutsun teelle jo aikoja sitten, mutta kutsut ovat vasta nyt. Tarkemmin sanoen jo keväällä, mutta onneksi sentään tämän vuoden keväänä. Itse asiassa tiesin jo ennen kutsun saamista, mistä haluan kirjoittaa ja kertoa, minulla vaan ei ollut olemassa kuvia sitä varten. Siinä suurin syy, miksi näiden kutsujen järjestäminen on venynyt.

Siispä, tervetuloa chaille. Täällä ei puhuta teestä vaan chaista. Chai taitaa olla suositumpi juoma kuin kahvi. Meidän alueella Intiaa ei kasva kahvi eikä tee. (Me juomme täällä nimittäin vain viiniä J). Yksi syy teen suosioon voi olla hinta, tee on edullisempaa. Varmasti on monia muita perinteisiin ja kulttuuriin pohjautuvia syitä, hinnasta johtuva syy on vain oma päätelmäni. Ja kahvi, jota täällä juodaan, on pikakahvijauheesta valmistettua. Oikeaa kahvia voi ostaa vain kahvilaketjujen kahviloista, jos heillä sattuu olemaan. Ja nuo kahvilaketjut ovat ilmestyneet tänne viimeisen kahden vuoden aikana.

Mutta takaisin chaihin. Chaita myydään pienissä katukojuissa tien varsilla. Pääsääntöisesti hyvin pienistä laseista tai muovikupeista. Vähän espresson tyylisesti. Ja se, mikä minusta on mielenkiintoista tässä chai-kulttuurissa, on teepojat. Työpaikoilla ei ole omia keittimiä, joilla keitettäisiin chai, vaan sen tarjoilevat teepojat, jotka kulkevat liikkeestä toiseen pannujensa kanssa. Sitä en osaa sanoa, onko heille tehty tilaus, jonka mukaan he kulkevat. Saattaa hyvin olla. Vaikka ulkopuolisesta näyttääkin, että nämä teepojat vain risteilevät paikasta toiseen. Parhaiten tämä ilmiö on näkyvissä vanhassa kaupungissa, jossa liikkeet ovat pienen pieniä ja toisissaan kiinni. Ihmisvilinästä voi erottaa teepojat pannujensa kanssa. Välillä nämä ovat hyvinkin nuoren näköisiä poikia. Mutta sana teepojat, kuvaa heitä hyvin.

Ja sitten muutama teepoika pannuineen ja laseineen piristämään päivää.

Kuulemani ohjeen mukaan chai valmistetaan laittamalla kattilaan puolet vettä ja puolet maitoa, teen lehtiä ja sokeria maun mukaan, mieluiten runsaasti. Ja sitten kiehautetaan. Kaikki juomani chait ovat olleet hyvin makeita.  Mustaa teetä, eli teetä ilman maitoa, en ole kenenkään intialaisen tainnut nähdä juovan.

Tervetuloa nauttimaan chaita, jos uskallat.

 

En velvoita ketään järjestämään teekutsuja, mutta jos joku innostuu, niin kutsuja voi jatkaa seuraavassa paikassa erilaisin tavoin ja tottumuksin.