Vuosi sitten pusseissa myytävä maito tuntui hyvin ihmeelliseltä asialta. Vuoden aikana moni aluksi ihmetystä herättänyt asia on arkipäiväistynyt, kuten ne maitopussit. Mutta arkipäiväistymisestä huolimatta jaksamme yhä ihmetellä, ja uusia ihmettelyn aiheita löytyy jatkuvasti.

Pitkän aikaa ihmettelin, miksi alakerran perheellä on aamuisin rappukäytävässä  ulko-oven vieressä olevalla pienellä pöydällä kattila ja siivilä. Kunnes kerran satuin kulkemaan ohitse juuri kun joku nuori mies kaatoi kattilaan jotain siivilän läpi. Vielä kerros alempana on ulko-ovessa aina aamuisin roikkumassa kassi, johon ilmeisesti joku käy tuomassa pussillisen tuoretta maitoa. Jollei kassia ole oven kahvassa on maitopussi lattialla oven takana. Näiden tarkkailujeni tuloksena olin tullut siihen tulokseen, että alakerran naapurimmekin odotti kattilaansa tuoretta maitoa.

Odotellessamme aamuisin lasten koulubussia on aikaa tarkkailla ympäristön aamutoimia. Viereisen talon edessä käy usein sama mopo monesti samaan aikaan meidän bussin odottelumme kanssa. Mopon sivuihin on kiinnitetty peltiset tonkat. Olin nähnyt mopon ja sen kuskin lukuisia kertoja ennen kuin oikeasti ymmärsin mitä kyseisellä mopolla kuljetetaan. Se on maitomopo. Tonkassa kuljetetaan maitoa. Kauhalla kauhotaan maitoa isosta tonkasta pienempää ja pienemmän kanssa se käydään kaatamassa asiakkaalle.  Tuoreen maidon voi saada aamuisin suoraan kotiovelle.

Erilaisia palveluja on tarjolla runsain määrin, täsmällisyyden ja luotettavuuden kanssa ei vain pidä olla liian tiukkapipoinen.  Maitomopoa eksoottisempaa palvelua ei tällä hetkellä tule mieleen.

2092085.jpg

Maitomies työn touhussa.

Moni asia vain arkipäiväistyy liian nopeasti. Esan työpaikalle tuli uusi työtekijä Italiasta ja olemme koettaneet perehdyttää häntä maan tavoille. Laskujen maksamisesta puhuessamme kerroin, että monet laskut tullaan laskuttamaan henkilökohtaisesti kotiovelta. Kuten esimerkiksi kaapelitv-lasku. Sama poika käy ovemme takana säännöllisin väliajoin perimässä maksun. En ole sitä enää jaksanut ihmetellä mutta tulokkaalle moinen käytäntö oli suuren ihmetyksen ja huvituksen aihe.