Lyhyt on lapsuus ja täällä vielä lyhyempi, ainakin jos on kyse koulun aloituksesta. Yleisimmäksi kysymykseksi on muodostunut which school. Ensimmäisen kerran se kysyttiin minulta kuukausi sitten, enkä aluksi meinannut ymmärtää koko kysymystä. Ja nyt puhutaan Isakista. Ikää oli juuri hieman päälle puolitoista vuotta. Sen jälkeen sitä onkin kysytty moneen otteeseen. Ja kun kerron, ettei hän ole missään koulussa on hämmästys suuri. Minkä ihmeen takia.

Ilmeisesti noin 86 senttimetriä vastaa intialaista 3-vuotiasta. Pieniähän nuo ovat, joita reput selässä aamuisin kuljetetaan "kouluun". Varsinainen koulu alkaa 6-vuotiaana niinkuin monessa muussakin maassa mutta kouluputki jo kolme vuotta aiemmin. Ensin on vuosi nurseryssä, vuosi lower prep ja toinen vuosi higher prep kunnes alkaa koulun ensimmäinen luokka. 

Tämä pienten koulu on meiltä kiven heiton päässä.

Näin hieno opastaulu tönöttää heti portin pielessä. Ja nämä kaikki tilat ovat toki tarpeellisia 3-vuotiaille. Piha sen sijaan on niin pieni ja kapea, että siellä lapset kulkevat jonoissa.

Isompien koulussa oli maanantaina kuukausittainen PTC, eli parent-teacher-conversation. Vanhemmat voivat mennä tuolloin tapaamaan opettajaa ja keskustelemaan mieltä askarruttavista asioista. Samalla katsoimme kuinka ensimmäinen assesmentti oli sujunut. Lastemme oma opettaja opettaa matematiikkaa, joten lähinnä tarkastelimme matematiikan tuloksia ja mistä niitä pisteitä oli mennyt. Koordinaatiston akselit oli piirretty liian paksuiksi ja niistä opettaja oli vähentänyt pisteitä.  !!!!??????. Eipä tuohon voi muuta sanoa kuin terottaisitko kynääsi vähän useammin.  

Matematiikan kokeessa oli ollut myös oral maths -osio. Eli kysymystä ei ollut paperilla vaan opettaja oli vain lukenut kysymyksen ja aikaa vastata yksi minuutti. Tässä osiossa oli molemmilla muutamia virheitä. Opettaja antoi minulle ohjeeksi, että minun pitäisi laittaa lapset ostoksille. Vilkaisin opettajaa hieman epäuskoisena, onko hän aivan tosissaan mutta tämä ei ollut vitsailua. Kyllä, lapset pitäisi laittaa ostoksille, jotta he oppisivat laskemaan päässään. Kas, eipä ollut tullut mieleen. En ole kyllä huomannut isompia ongelmia päässälaskussa, jos rahaa on käytettävänä karkkiin tai muuhun vastaavaan. Kaiken kyllä saa kulutettua.