Sitten kun minulla on aikaa, en saa ladattua kuvia blogiin, jotta voisin näyttää ne loput Udaipurin kuvat. Kirjoitanpa sen sijaan jotain muuta.

Kävin viime viikolla kuukausittaisessa PTC:ssä (parent-teacher-conference) koululla. Siellä vanhemmat näkevät viimeisimpien kokeiden tulokset ja keskustellaan muusta jos jotain on mielessä. Tällä kertaa keskustelu johti tyttären kaverisuhteeseen.

Tyttärelläni on yksi hyvä ystävä luokalla, jonka kanssa he ovat tiiviisti yhdessä koulussa ollessaan. Se taas ei olekaan hyvä vaan pitäisi olla kaikkien kaveri. Asia ei tullut yllätyksenä. Koulun kieli on englanti mutta kyllähän siellä käytetään myös hindiä. Ja lapset keskenään saattavat puhua hindiä, vaikkei se olekaan sallittua. Lapsemme saivat aluksi opetusta hindin kielessä mutta koulu lopetti opetuksen antamisen kun taisi todeta sen liian työlääksi kun eivät ole samalla tasolla kuin luokkatoverinsa. Ja kielen opetuksen lopetus tapahtui vanhemmille informoimatta. Olemme pyytäneet joka vuosi, että opetusta jatkettaisiin ja joka kerta sitä on luvattu jatkaa. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut. Tämä on erittäin tyypillistä. No, siitä huolimatta lapset ovat oppineet ymmärtämään hindiä kohtuullisesti vaikkeivät sitä itse puhukaan. Mutta takaisin kaveriasiaan. Kerran eräs opettaja sanoi tyttäreni ystävälle hindiksi, että hänen pitäisi olla myös muiden tyttöjen kanssa eikä vain yhden. Ja tyttäreni seisoi vieressä. Ja ymmärsi hyvin mitä opettaja sanoi.

Viime viikon PTC:ssä oma opettaja otti asian taas esille. Kun ei ole ollenkaan hyvä olla vain yhden kaverin kanssa. Ja koska asia ei ole muuttunut, tytöt täytyy erottaa. Toinen täytyy siirtää eri luokalle. Ja kuulosti siltä, että se joka täytyy siirtää olisi minun tyttäreni. Lukuvuosi on pian ohi, joten tuskin asialle heti tehdään mitään. Muutaman viikon päästä alkavat jo viimeiset kokeet.

Asia sai minut ensin kiukkuiseksi ja sitten aloin pohtimaan, onko koulun tehtävä hoitaa kaverisuhteita. Koulun pitää toki puuttua kiusaamiseen. Opettaja voi yrittää vetää yksin jääviä oppilaita mukaan sekoittamalla ryhmiä, istumajärjestystä ja muuta. Mutta jos on kaveri, ja suhde toimii kuin se tytöillä yleensä toimii, toisinaan ollaan hyvää pataa ja toisinaan eri mieltä, niin onko koulun tehtävä puuttua siihen. No en ole koulussa, joten en tiedä mikä tilanne siellä oikeasti on. En tiedä onko syynä kaverin vanhemmat ja heidän toiveensa. En voi sanoa mitään varmaa. Mutta jos minun tyttäreni siirrettäisiin toiselle luokalle näillä perusteilla, nostaisin möykän. Sitä minun ei tarvinne tehdä koska asiat tulevat muuttumaan ihan muista syistä. Siitä sitten enemmän toisella kertaa.