Lapsilla on koulustaan vapaapäiviä aika usein milloin minkäkin juhlan takia. En vieläkään ymmärrä näistä moninaisista juhlista juuri mitään, niitä kun tuntuu olevan vähän väliä. Edellisviikon maanantaina lapsille oli koulussa sanottu, että torstaina on vapaapäivä. Kunnes keskiviikkoa ilmoitettiin, että torstaina pidetäänkin normaali koulupäivä. Miten tuollainen on mahdollista? Siellä pyöritetään kuitenkin monen sadan oppilaan koulua (kukaan meistä ei muistanut paljonko oppilaita koulussa onkaan).

Täytyy tunnustaa, etten ole kovin hyvin perillä lasten oppivelvollisuudesta Intiassa tai kouluja velvoittavista säännöistä tai laeista. Mutta tällä Intian kokemuksellani minulla on käsitys, että kouluissa itse päätetään koska on koulua ja koska ei. Koska lukukausi alkaa ja koska päättyy, onko koulua myös lauantaisin jne. Näin väkirikkaassa maassa on tietenkin myös kouluja moneen lähtöön. Se on ymmärrettävää. Järkeeni käy myös se, että eri kouluissa voi olla toisistaan poikkeavat kouluajat ja muut käytännön järjestelyt. Mutta miten ei ole mahdollista suunnitella lukuvuoden koulupäiviä etukäteen ja pitää kiinni suunnitelmasta. Toki ymmärrän, että joskus suunnitelmiin saattaa tulla muutos. Mutta jos niitä muutoksia tulee jatkuvasti. Ja jos samalla viikolla ilmoitetaan ensin vapaapäivästä ja sitten perutaan se.

Vastaava tapaus on koulun Annual Day. Koulun työjärjestys on kerrottu kronikassa, joka on vähän kuin kalenteri. Siinä kulkevat viestit koulun ja kodin välillä (niin mitkä viestit?) ja sieltä löytyy muita tärkeitä asioita kuten koulun järjestyssäännöt ja kansallislaulun sanat. Kronikan mukaan Annual Day piti olla juuri ennen joululomaa, kuten oli edellisenäkin vuonna, mutta joulukuussa päätettiinkin, että pidetäänpä Annual Day vasta tammikuussa. Sekin päivämäärä on jo kertaalleen vaihtunut.

Ohjelmaharjoitukset esityksiä varten aloitettiin ennen joulua. Tyttäreni vaati jo silloin tietää, minkälaiset roolivaatteet tulisi olla. Tietoa vaan ei herunut. Sitten oli annettu ymmärtää, että koulu järjestää vaatteet, mutta vanhemmat joutuvat ne kustantamaan. Osa lapsista saikin koulun kautta asunsa. No, meille tuli perjantaina koulusta viesti, jossa kerrottiin yksityiskohtaisesti minkälaiset rooliasut lapsillamme pitää olla ensi maanantaina, kolmen päivän päästä. Muun muassa pojalle pitäisi olla musta pitkä takki, koska hän esittää runoilijaa. Tytär on Jeanne d’Arc ja hänelle tulisi löytää polvipituinen valkoinen röyhelöpaita ja mustat polveen asti olevat wellington bootsit(?). Suomen kodista olisi kaikenlaista rekvisiitta saattanut löytyäkin mutta eihän ne täällä ole mukana. Kaikki mustat ja pitkät takit ovat Suomessa, samoin pitkävartiset saappaat. En arvellut meidän niitä täällä tarvitsevan.

Annual Day juhla pidetään tämän hetken tiedon mukaan tulevan viikon perjantaina. Ongelma ei olisi suuri, jos olisi kauppoja, joista löytyisi tarvittavia asuja, mutta tarjonta on melkoisen rajoittunutta. Kaupoista löytyy sareja, kurtia (=tunikoita) ja länsimaisia nuorisovaatteita intialaiseen makuun. Niinpä kouluun lähtikin taas lauantaina yksi närkästynyt viesti lasten mukana. (Lauantaina oli poikkeuksellisesti puoli päivää koulua. Taas yksi lisäpoikkeus kronikan suunnitelmaan). Olisi kyllä tehnyt mieli ladella vähän suoremminkin mitä mieltä olen koulun toiminnasta. Viestiä yritettiin kuitenkin laatia diplomatian sääntöjä noudattaen.

Onko aivan mahdotonta suunnitella toimintaa etukäteen ja myös informoida asiasta? Vastaus on kyllä.